”Köttig” quornlasagne

11 Jun

Inte helt enkelt och snabbt, men väldigt gott så jag publicerar det ändå. Väldigt grundläggande recept så alla kan göra. För en gångs skull ett ganska noggrant recept också (det var till en uppgift jag gjort receptet).

Tidsåtgång: 1 timme varav 30 min i ugnen
Portioner: 4
Ugnstemperatur: 200 grader celsius

Ingredienser
Färssås
  • ½ paket quornfärs (150g)
  • 2 medelstora morötter
  • 1 burk krossade tomater
  • Ca 1 dm purjolök eller ½ gul lök
  • 2 msk Ajvar relish
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk persilja
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk timjan
  • 1 tsk oregano
  • ½ tsk liquid smoke
  • Ca 1 tsk salt
  • Ca 1 tsk peppar
  • 1 msk Raps eller olivolja
Bechamelsås
  • 7 dl mjölk
  • 5 dl riven ost
  • 4 msk maizena ljus redning (eller vetemjöl, men blanda mjölet i kall vätska i sådana fall)
  • Ca 1 tsk salt
  • Ca ½ tsk vitpeppar
Övrigt
  • 250 g lasagneplattor fullkorn (12-16 plattor)
  • 2 dl riven ost till gratinering
Instruktioner
Färssås
  1. Hacka lök och vitlök
  2. Riv morötterna grovt
  3. Fräs lök och morötter i lite olja någon minut
  4. Tillsätt quornfärss, krossade tomater, Ajvar, salt, kryddor och liquid smoke
  5. Låt puttra i ca 5-10 min på medelvärme. Gör under tiden bechamelsåsen.
Bechamelsås
  1. Låt mjölken koka upp i en kastrull (gärna teflon så den inte bränner fast)
  2. Strö Maizena ljus över mjölken och låt koka under försiktig omröring en minut
  3. Ta kastrullen från spisen och rör ned rivna osten
  4. Smaka av med salt och peppar.
Montering
  1. Smörj en ugnsform med lite olja
  2. Häll bechamelsås så att den precis täcker botten på ugnsformen
  3. Varva plattor, färs och bechamel så många varv du önskar
  4. Avsluta med ett lager bechamelsås så att de översta plattorna täcks ordentligt
  5. Strö över osten
  6. Grädda i ugnen 200 grader i ca 30 min, känn med en provsticka efter den tiden om plattorna är genomkokta
Låt svalna i några minuter och servera med en sallad

Lämna en kommentar